Next to Joshua Tree at Joshua Tree National Park, California
|

Joshua Treen kansallispuisto Kaliforniassa – parhaat paikat

Joshua Treen kansallispuisto (Joshua Tree National Park) Kaliforniassa on mielenkiintoinen paikka jota ei kannata missata. Tässä kaikki puiston parhaat paikat Joosuanpuiden lomassa.

*Postaus saattaa sisältää kumppanuuslinkkejä. Niiden kautta ostaminen ei maksa sinulle ekstraa, mutta me saamme pienen provision. Mainokset ja linkit mahdollistavat sen, että voimme jatkossakin matkustaa ja jakaa ilmaisia matkavinkkejä.

Vietimme viikon Spring Breakillä Etelä-Kalifornian Palm Springissä joka on käytännössä ihan Joshua Treen kansallispuiston vieressä. Ja tottakai suuntasimme sinne päiväksi nauttimaan luonnosta ja aavikon maisemista.

Olemme käyneet kyseisessä puistossa aiemminkin, joten paikat siellä alkavat tulla jo tutuksi. Mutta aina löytyy myös uutta nähtävää ja uusia polkuja tallattavaksi. Lapsetkin ovat joka kerta nauttineet tästä visiitistä.

Joosuan puita Joshua Treen kansallispuistossa.

JOSHUA TREEN KANSALLISPUISTO

Joshua Tree National Park on eteläisin puisto kaikista Kalifornian yhdeksästä kansallispuistosta. Siellä käynti on helppo yhdistää esimerkiksi Los Angelesin matkaan, sillä ajomatkaa ”enkelien kaupungista” tulee vain reilut pari tuntia. Las Vegasista tai San Diegosta matkaa on noin kolmisen tuntia. Me hurautimme puistoon Palm Springistä vajaassa tunnissa.

Joshua Treen alue on siitä erikoinen, että siellä yhdistyvät kaksi eri aavikko-aluetta erilaisine ekosysteemeineen; Mojave Desert ja Colorado Desert. Mojaven aavikosta kerroinkin teille jo jokunen kuukausi sitten. Tosin silloin olimme eri puolella aavikkoa kuin nyt.

Mojaven aavikko Joshua Treessä on korkeammalla kuin Coloradon aavikon alue, ja siksi sillä puolella puistoa yleensä myös vähän viileämpää. Siellä on mielestäni myös enemmän nähtävää ja parempia patikkapolkuja.

Juuri tältä alueelta löytyvät myös ne kuuluisat Joosuan puut. Puiden lisäksi polkujen varsilla on upeita kivimuodostelmia, ja monet tulevatkin puistoon kalliokiipeilemään. Tähän puoleen puistosta kannattaa ehdottomasti satsata enemmän aikaa.

Joshua Treen itäpuoli on Coloradon aavikkoa, ja on matalammalla. Etenkin kesäkuukausina, tällä puolella puistoa voi olla hyvinkin kuumaa. Maasto on todella erilaista verrattuna Mojaven puoleen, sillä siellä elelee lähinnä kitukasvuisia käppyröitä ja kaktuksia.

Kaktuspuutarha onkin yksi tämän puolen suosituimmista pysähdyspaikoista. Se onkin kyllä ihan käymisen arvoinen ja aivan päätien varrella. Myös muutama palmu-oasis on kasvanut tämän puolen kosteammille paikoille.

Eläimistä Joshua Treen vierailijat näkevät todennäköisimmin erilaisia lintuja, oravia ja liskoja. Hämärän tullen liikkeelle lähtevät myös käärmeet, vuorilla asuvat iso sarviset vuohet (Bighorn Sheep) ja kojootit. Me tosin näimme kojootin vaeltelevan Joosuanpuiden välissä ihan päivälläkin.

Patikoidessa on hyvä katsella minne astuu, sillä alueella asuu useampi kalkkarokäärmelaji ja skorpioneja. Esimerkiksi Giant Hairy Scorpion, joka on kooltaan Amerikan suurin skorpionilaji. Ne eivät juuri liikuskele auringonvalossa mutta pimeässä ne voi bongata ultravalolampun avulla. Tämän skorpionin myrkky vastaa vain ampiaisen pistoa mutta voi silti allergiselle ihmiselle olla vaarallinen.

Syksyisin esiin tulevat myös tarantellat, sillä se on niiden paritteluaikaa ja hämähäkit lähtevät etsimään itselleen partneria. Ne eivät ole ihmiselle vaarallisia mutta ison kokonsa takia saattavat jokusen vierailijan säikäyttää.

Joshua Treen kansallispuisto on avoinna ympäri vuoden. Sisäänkäyntejä on useampia; yksi puiston eteläpuolella ja muut pohjoisessa. Vierailun voi siis helposti tehdä ajamalla puiston läpi, ja lähtemällä eri sisäänkäynnistä kuin mistä on tullut.

Visitor centereitä puistossa on kolme, ja ne kaikki löytyvät sisäänkäyntien luota. Varsinaisia palveluita alueella ei kuitenkaan ole, eli kannattaa lähtiessä tankata auto, ostaa mukaan evästä ja pakata reppuun vettä. Niin, ja tietenkin aurinkorasvaa!

Lapsille Joshua Treessä on kiva Junior Ranger -puuhakirja, jonka saa pyytämällä visitor centeristä. Kirjan tullessa täyteen sen voi palauttaa puistonvartijalle ja palkinnoksi saa Junior Ranger -pinssin.

Puhelin ei toimi puiston alueella juuri ollenkaan, joten kannattaa tutkia patikkapolkuja vähän etukäteen ja ottaa portilta mukaan myös kartta. Vuonna 2021National Park System julkaiis myös oman applikaation, johon voi tallentaa karttoja ja muita tietoja kansallispuistoista.

Joosuan puista kertova kyltti Joshuan kansallispuistossa Kaliforniassa.
Tuore junior ranger jollaiseksi pääsee täytettyään puiston puuhakirjan.

Milloin Joshua Treen kansallispuistossa kannattaa käydä?

Parhaat kuukaudet vierailulle ovat talvikuukaudet, syksy ja kevät. Keväisin alueella pääsee usein näkemään myös aavikkokukkia, varsinkin sateisina vuosina. Kevät on siis oma suosikkini. Hyvällä tuurilla myös Joosuanpuissa voi olla kukkia, sillä ne eivät kuki ihan joka vuosi.

Säätiedotus kannattaa kuitenkin aina tarkistaa sillä sateiden sattuessa tiet saattavat tulvia, tuulet olla voimakkaita ja ukkoset jopa vaarallisia. Kylmimmillään Joshua Treen puistossa voi olla myös lunta.

Kesäkuukaudet ovat ajoittain todella kuumia, eli se ei ehkä ole ihan parasta aikaa patikoimiseen. Ainakin kannattaa lähteä liikkeelle jo aikaisin aamulla, ja kantaa mukana paljon vettä ja aurinkorasvaa. Kesäisin puistossa on myös ampiaisia, joten allegikkojen kannattaa valita ajankohdaksi joku muu vuodenaika.

Meidän tytär nuuskimassa kevätkukkia Joshua Treen kansallispuistossa.
Keltainen pensas kukassa Joshua Treen kansallispuistossa.

Joshua Treen kansallispuistoa pidetään yhtenä Kalifornian parhaista paikoista nähdä tähtitaivas ilman valosaastetta. Puistossa olevien camping -alueiden varaukset täyttyvätkin jo aikaisessa vaiheessa. Ajantasaiset tiedot säästä, aukioloista ja camping -alueista kannattaa aina tarkistaa NPS:n kotisivuilta.

MIKÄ IHMEEN JOOSUAN PUU?

Joosuanpuu, toiselta nimeltään Joosuanjukka (engl. Joshua Tree, lat. Yucca brevifolia) kasvaa luonnollisessa ympäristössään ainoastaan Mojaven autiomaassa. Niitä voi nähdä siis vain Kaliforniassa ja hyvin pieninä määrinä Arizonassa, Nevadassa ja Utahissa. Toisin sanoen siis paikoissa jonne Mojaven aavikko ulottuu.

Puut kasvavat noin 15 metriä korkeiksi ja voivat elää jopa 200 vuotta. Joosuanpuun nimi tulee Raamatusta, ja sen ovat nimenneet 1800-luvulla autiomaassa liikkuneet mormonit. Puun ylöspäin kohoavat oksat muistuttivat heitä Raamatun tarinasta, jossa Joosua kurkottaa kätensä ylös taivasta kohti ohjatessaan israelilaisia (Joshua 8:18–26).

Joinakin keväinä Joosuanpuu tekee oksiensa päihin isot kukat jotka sitten pölyttää alueella elävä perhonen. Puu tekee myös hedelmiä. Aikoinaan alueella asuneet Cahuilla intiaanit punoivat Joosuanpuiden lehdistä sandaaleja ja koreja.

Joosuanpuuta uhkaa nykypäivänä ilmastonlämpeneminen sekä alueella usein riehuvat maastopalot. Niiden on ennustettu vähenevän lähivuosina huomattavasti.

Joshua Tree National Parkin päätie ja puita sen varrella.

Mitä näkemistä on JOSHUA TREEN KANSALLISPUISTOSSA?

Joosuanpuut

Joosuanpuut ovat tietysti tämän puiston päänähtävyys. Niitä on runsain mitoin ihan päätien varrella heti pohjoisen sisäänkäynnin jälkeen. Puiden lomassa on patikkapolkuja ja niiden takana upeita kivimuodostelmia.

Tätä paikkaa ei ole varsinaisesti merkittynä karttaan mutta jos pysyttelee päätiellä, ei voi olla näkemättä Joosuanpuita. Parhaat ovat heti ihan puiston alussa, ja loppupäässä niitä ei sitten puita enää olekaan, eli kannattaa pysähdellä heti. Tai toisin päin, jos tuleekin puistoon etelän sisäänkäynnistä.

Nuorallakävelijä Joshua Treen kansallispuistossa.

Cholla cactus Garden

Cholla Cactus Garden eli Cholla kaktusten puutarha on mielenkiintoinen paikka, jonka kiertäminen ei vie kauaa. Cholla kaktukset ovat tyypillisiä tämän alueen kasveja.

Näiden kaktusten lähellä kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä niiden on lempinimi ”hyppivä Cholla” (Jumping Cholla). Chollat tarttuvat todella helposti kaikkeen mahdolliseen ja takertuvat siihen tiukasti. Ne tiputtavat maahan pieniä piikkipalleroita ja jos piikkipalloon vahingossa potkaisee, se ikäänkuin hyppää takaisin. Piikit ovat onttoja ja tarttuessaan kiinni niiden kärki taittuu ikään kuin koukuksi. Niiden irroittaminen on erittäin kivuliasta.

Piikkipallerot jäävät helposti kiinni eläimiin, jotka kuljettavat niitä sitten eteenpäin. Samalla tavalla ne jäävät kiinni myös ihmisten vaatteisiin ja sitten nojaillessa jonnekin, piikit tunkeutuvat ihoon. Sandaalit kannattaa siis ainakin unohtaa tältä polulta! Ja pienimpiä lapsia on syytä pitää kädestä, sillä kaktukset ovat todellakin ihan polkujen varrella tai lähes poluilla.

Puutarhan kiertäminen on noin 400 metriä pitkä lenkki, jonka kiertämiseen menee 15-30 minuuttia.

Cholla cactus garden Joshua Treen kansallispuistossa.
Cholla kaktuksia Joshua Treen kansallispuistossa.
Minä kaktusten vieressä.
Lisko kaktusten piikkipallojen seassa.
Lisko cholla kaktusten piikkipallojen seassa

Arch Rock

Arch Rock on luonnon muodostama kivikaari mukavan pienen patikkapolun päässä. Alkumatka on helppoa hiekkapolkua ja loppumatkasta voi vaikka hypellä kivillä.

Jos olet nähnyt Utahin upeat kiviset kaaret, tämä kaari voi olla pettymys, mutta kaari se kuitenkin on. Ja kaiken kaikkiaan ihan mukava pieni lenkki josta lapsetkin nauttivat. Muutenkin maisemat olivat hienot!

Noin 2 kilometriä pitkään reittiin menee vajaa tunti riippuen vauhdista.

Arch Rock Joshua Treen kansallispuisto.
Minä ja lapset polulla menossa Arch Rockille.

Pääkallokivi (Skull Rock)

Pääkallokivi on varmaan yksi Joshua Treen kuvatuimmista kivistä. Se muistuttaa siis pääkalloa. Kivi on ihan päätien varressa, joten sen nähdäkseen ei tarvitse patikoida minnekään. Kiven luota lähtee kuitenkin suosittu patikkareitti, jolla pääsee näkemään lisää kivimuodostelmia, ja sen vieressä on pieni camping -alue. Näistä johtuen parkkipaikan löytäminen on joskus vähän haasteellista.

Tämä on noin 2,7 kilometriä pitkä kierros, jonka kävelemiseen menee vauhdista riippuen 1-2 tuntia.

Pääkallokivi Joshua Treen kansallispuistossa.
Autoja camping alueella Joshua Treen kansallispuistossa.

✻✻✻

Jos haluaa yöpyä Joshua Treen kansallispuiston lähistöllä, niin vaihtoehtoja on aika runsaasti. Meidän tukikohtana oli tosiaan Palm Springs, josta oli helppoa mennä lähialueen nähtävyyksiin ja jossa oli runsaasti hotelleja.

Palm Springsissä meidän lempparihotelli on Alcazar Palm Springs mutta isommalla porukalla olemme yöpyneet myös Indiossa. Sieltä löysimme kivan asunnon uima-altaalla.

Puiston portilla oleva Twentynine Palmskin on tullut meille tutuksi. Yövyimme siellä Holiday Innissä. Silloin en vielä tiennyt, että America’s Best Value Yucca Valley tarjoaa erikoisempia teemahuoneita, muuten olisimme ehdottomasti suunnanneet sinne. Varausta tehdessä toiveeksi voi esittää esimerkiksi luolahuonetta (cave room) tai 50-luvun Rockin’ Fifties -nimisiä huoneita. Ei taida olla ihan Madonna Inn tasoa San Luis Obispossa mutta hauskoja kumminkin.

Jos majoitus erämaassa kiinnostaa, niin Joshua Treessä on tarjolla useampia camping -alueita. Sen lisäksi puiston ulkopuolella on kaikenlaisia AirBnb -vaihtoehtoja aina Airstream -asuntovaunuista aavikkomökkeihin saakka.

Puiston pääpaikat ehtii mielestäni näkemään hyvin yhdessä päivässä mutta jos haluaa patikoida kunnolla tai kokea yön aavikolla, niin kannattaa jäädä yökuntiin jonnekin puiston lähelle.

Oletko käynyt joskus Joshua Tree National Parkissa? Mikä oli mielestäsi puiston parasta antia?

Samankaltaiset artikkelit

14 Kommenttia

  1. Me kävästiin tosi pikaisella pyrähdyksellä 2017 lokakuussa, mutta ei keretty nähdä juuri mitään kun ilta rupes jo pimenemään ja piti keretä seuraavaan majapaikkaan. Tuosta lyhyestä visiitistä jäi mieleen lähinnä vaan järkyttävä kuumuus 😀

    1. No joo, tällä alueella on varmasti todella kuuma ainakin kesäisin. Lokakuusta olisin ajatellut, että voisi olla jo vähän viileämpää. Näin äkkiseltään sanoisin, se päänähtävyyshän on se puu. Jos sen näitte, niin menisin takaisin vasta kun olette kaikki muut upeat paikat Kaliforniassa kolunneet. Samoja patikkapolkuja siellä on kuin muuallakin. Mutta kiva paikka silti, ja joskus olisi kiva olla siellä yökunnissa.

  2. Mulle paikka on tutuin U2:n levyn nimestä, vaikken tiedä, mikä bändin yhteys kansallispuistoon on. Muutenkin Joshua Tree vilahtelee usein amerikkalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa, joten nimi on tuttu. En olisi kyllä osannut kuvailla varsinaista puuta, mutta nyt kuvat nähtyäni nekin näyttävät ihan tutuilta. Näyttää tosi kivalta paikalta.

    1. Oho, enpäs tiennyt tuota levyn nimeä. Joshua Treessä ja sen lähistöllä aavikolla on kyllä varmaan kuvattu tosi paljon erilaisia juttuja, joten ei ihme jos on tullut tutuksi. Tämä puisto on kyllä tosi kiva paikka.

  3. Mielenkiintoista oli lukea tästä alueesta. Seuraan yhtä amerikkalaista DIY-tubettajaa, joka muutti joku aika sitten Joshua Treen alueelle. Se osti sieltä jonkun ikivanhan trailer housen ja kunnostaa sitä parhaillaan.

    1. Tuossa alla jo Pirkolle mainitsinkin, että Joshua Treen alue on paljon isompi kuin vain kansallispuisto. Siellä aavikolla on aika paljon kivoja paikkoja joissa voisi yöpyä. AirBnB:stä löytyy kaikenlaisia trailereita ja erikoisia rakennelmia (jopa UFO), joita vuokrataan vierailijoille. Sitten tuossa edellisessä postauksessa kerroin niistä jackrabbit homestead taloista, joita siellä aavikolla on. Niitä on nyt jotkut ostaneet ja kunnostaneet asuttaviksi. Asuminen aavikolla on halpaa.

  4. En ole käynyt, mutta kansallispuiston nimen olen kuullut. Kaliforniaan on kova ikävä ja toiveissa olisi päästä sinne uudestaan lähivuosien aikana. Kansallispuistoja haluaisin kierrellä, koska ne jäivät viime reissulla vähemmälle huomiolle.

  5. Näyttää ihanalta! Kun minä olin kuukauden Kaliforniassa vuonna 97, kiersimme pääosin huvipuistoja ja rantoja. Ei oltu vielä kansallipuistokiinnostusiässä teineinä 🙂 Nyt ottaisin kyllä listalle!

    1. Ha ha.. muistan kyllä omat ensimmäiset reissut tänne myös. Ei tullut paljoa puistoja kierreltyä. Nyt niitä osaa ihan erillä lailla arvostaa kuin silloin.

  6. Enpä ole käynyt, mutta nimen olen kyllä viime vuosina kuullut useammankin kerran. Viimeksi tässä muutama päivä sitten päädyin katsomaan (osittain) elokuvan Ingrid Goes West ja siinäkin sitten käväistiin vähintään Joshua Treen suunnalla useampaan otteeseen 🙂 Tosin siitä sai käsityksen, että tuolla alueella on jollain suunnalla myös vapaa-ajan asunto -tyyppistä asutusta.

    1. Joshua Treen alue on itse asiassa aika paljon isompi kuin vain se kansallispuiston alue. Esimerkiksi Twentynine Palms niminen kaupunki on ihan puiston rajalla. Ja muutakin aavikkoa, joka tuntuu ihan siltä, kuin olisi puistossa sisällä. Siellä on aika monia todella erikoisiakin AirBnb asuntoja.

  7. Joshua Treen kansallispuisto ei ole tosiaan ehkä se kaikkein kuuluisin kansallispuisto, mutta se on todella helposti saavutettavissa. Los Angelesista vain kahden tunnin ajomatka, joka varsinkin Yhdysvaltojen kontekstissa on todella vähän, välimatkat kun ovat valtavia. Lisäksi se osuu aika näppärästi reitille, jos on roadtripillä matkalla vaikka kohti Grand Canyonia.

    Ja kyllähän taas nuo Joshua Treen kuvat näyttävätkin upeilta! Eniten kiinnostavat puiston nimikkopuut, mutta muutkin esittelemäsi paikat kyllä kiinnostavat.

    Todella inhalta kuulostavia nuo piikit, en tiennytkään, että siellä on sellaisia. Pitääkin olla varovainen niiden kanssa!

    1. Olet ihan oikeassa siinä, että Losista lähdettäessä puisto onkin tosiaan matkan varrella jos suuntaa Las Vegasiin. Ja aika moni sieltä varmaan suuntaakin. Se on sellainen klassinen road trip reitti.

      Nuo kaktukset on kyllä tosiaan aika ilkeitä mutta onneksi niitä ei sitten ole siellä Joosuan puiden seassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *