Imatran valtion hotelli, Imatra, Finland

Imatran Valtionhotelli on yksi Suomen upeimmista Jugend -rakennuksista ja sillä on myös värikäs historia. Tällaista on hotellissa sisällä.

PR-matka; GoSaimaa
*Postaus saattaa sisältää kumppanuuslinkkejä. Niiden kautta ostaminen ei maksa sinulle ekstraa, mutta me saamme pienen provision. Mainokset ja linkit mahdollistavat sen, että voimme jatkossakin matkustaa ja jakaa ilmaisia matkavinkkejä.

Tänä kesänä pääsin GoSaimaan vieraaksi Lappeenrantaan ja Imatralle, ja kävimme isomman vaikuttajaryhmän kanssa tutustumassa muun muassa Scandic Imatran Valtionhotelliin. Se olikin yksi reissun odotetuimmista kohteista sillä hotellin rakennus on varsin vaikuttava ja sillä on todella pitkä historia.

Imatran Valtionhotellin Jugend-rakennus seisoo ylväänä ihan Imatran keskustassa, Imatrankosken varrella. Rakennus on valittu joskus jopa Suomen kauneimmaksi, ja moni viittaa myös Suomen matkailun alkaneen juuri sieltä. Imatran Valtionhotelli täytti juuri 120 vuotta.

Avaa Google Mapsissä

Aloitimme hotellikierroksen Ravintola Linnasalissa tarjottavalla runsaalla aamiaisella, jonka jälkeen hotellinjohtaja Joni Erinko otti meidät vastaan. Hän kertoi meille rakennuksen historiasta, ja esitteli sekä huoneita että hotellin muita tiloja. Se olikin kaiken kaikkiaan todella mielenkiintoinen kierros.

Ravintola Linnasali Imatran Valtionhotellissa.
Ravintola Linnasali

Imatran Valtionhotellin historia

Imatrankoski on houkutellut kävijöitä alueelle jo pitkään. Merkittävin kaikista vieraista lienee ollut Venäjän keisarinna Katariina Suuri, joka matkusti seurueineen koskea katsomaan vuonna 1772.

Vuonna 1846 nykyisen valtionhotellin kohdalle nousi majatalo, ja myöhemmin siihen rakennettiin myös isompi, puinen hotellirakennus. Hotellin vieraat tulivat lähinnä Pietarista ja isäntänä hotellissa toimi Gustaf Alm. Vuonna 1893 viereen rakennettiin myös toinen puinen hotellirakennus, joka sai nimekseen Hotel Cascade.

Historian saatossa molemmat puiset hotellirakennukset paloivat ja Suomen senaatti määräsi uuden hotellin rakennettavaksi kivestä. Upean Jugendlinnan, eli nykyisen hotellin suunnitteli Usko Nyström ja se valmistui vuonna 1903. Hotellin nimeksi tuli alunperin Grand Hotel Cascade mutta se muuntui nopeasti Imatran Valtionhotelliksi.

Hotelli on aikojen saatossa muuntunut moneksi sillä sotien aikana se on toiminut muun muassa sotilassairaalana, armeijan esikuntana ja sotilashallintokeskuksena. Myös Imatran ilmatorjuntakeskus on toiminut rakennuksen kellarista käsin.

Koko rakennus remontoitiin 1980-luvulla sen alkuperäiseen muotoon jossa se nykyäänkin on. Sen viereen rakennettiin vielä erillinen kongressiosa johon sitten liitettiin myös vuonna 2009 valmistunut moderni kylpylähotellin rakennus.

Hotellin toiminta siirtyi Scandic -ketjulle vuonna 2018.

Scandic Imatran Valtionhotellin kierros

Jo hotellin aulaan astuessa voi aistia historian havinaa. Koko rakennus on täynnä suuria kaaria, maanläheisiä värejä sekä massiivisia, puisia portaikkoja ja huonekaluja.

Yhdeksi hotellin erikoisuudeksi voisi mainita sen, että kaikki sen huoneet ovat uniikkeja. Olemme törmänneet sellaiseen aiemmin Kalifornian erikoisessa Madonna Inn -hotellissa.

Me aloitimme huonekierroksen heti korkeimmalta, eli tornisviitistä ja linnasviitistä, jonne kuljimme kauniisti entisöidyn portaikon kautta. Matkalla ylös ihailimme muun muassa Eliel Saarisen suunnittelemia tuoleja.

Ihmettelimme alimpien kerrosten portaiden askelmia sillä ne olivat todella loivat ja matalat. Hotellinjohtaja kertoi syyn siihen olevan entisaikojen pitkissä hameissa, mutta koska ylin kerros oli tuohon aikaan vain varastokäytössä, sen portaat olivatkin sitten jo huomattavasti korkeammat.

Imatran Valtionhotellin upea portaikko.
Bloggaaja Paula istumassa Imatran Valtionhotellin käytävällä Eliel Saarisen tuolissa.
Haarniska koriste Imatran hotellin käytävällä.

Sekä kaksikerroksinen Tornisviitti että vähän pienempi Linnasviitti olivat rakennuksen pyöreissä torneissa, ja niissä oli kivasti yhdistettynä sekä uutta että vanhaa. Sviittien ikkunoista oli näkymät Imatran koskelle ja toisessa suunnassa jopa Venäjälle asti. Upeita huoneita molemmat!

Imatran Valtionhotellin Tornisviitin olohuone.
Tornisviitin ”olohuone”
Imatran Valtionhotellin tornisviitin makuuhuone.
Tornisviitin makuuhuone
Imatran valtionhotellin linnasviitti
Linnasviitin oleskelualue

Sen jälkeen tutustuimme vielä yhden ja kahden hengen huoneisiin, jotka tosiaan kaikki näyttivät olevan erilaisia toisistaan. Osassa huoneista oli kivat parvekkeet ja näkymät koskelle, osassa taas kylpyammeet. Varausta tehdessä kannattaa kuitenkin varmistaa, että huone on linnarakennuksessa jos sinne nimenomaan haluaa.

Imatran Valtionhotellin yhdenhengen huone.
Imatran Valtionhotellin kahden hengen huone.

Kierroksemme jatkui huoneista takaisin alakertaan ja hotellin eri kokoustiloihin kuten kiltasaliin ja keisarinsaliin. Matkalla alas näimme palan hotellin käytävän alkuperäistä, vanhaa seinää jonka mukaisesti käytävät oli entisöinnin yhteydessä maalattu.

Hotellinjohtaja Joni Erinko esittelemässä käytävän alkuperäistä maalausta
Hotellinjohtaja Joni Erinko esittelemässä meille käytävän alkuperäistä maalausta

Hotellin kellarikerroksesta löytyi isot yökerhon tilat jotka aikanaan ovat olleet kovassa käytössä. Heti alas mennessä meidät vastaanotti kaksi upeaa ikkunamaalausta, jotka vuosien saatossa ovat kestäneet niin maailman matkaajat, remontit kuin yökerhon jytääjätkin. Maalaukset on tehty vuonna 1945.

Ja ihan kellarin perältä löytyi todellinen aarre, nimittäin huone joka oli täynnä sotahistoriaa. Vanhoja valokuvia siellä katsellessa tuntui jotenkin uskomattomalta, että tästä rakennuksesta on joskus johdettu sotajoukkoja.

Ikkunamaalaus Imatran Valtionhotellin kellarikerroksessa.
Bloggaaja Paula Suomen valtiolipun edessä Imatran Valtionhotellin kellarissa.
Tiedätkö mikä lippu tämä on? Valtiolippu on kolmikielekkeinen ja sen keskellä on Suomen vaakuna.

Imatran Valtionhotellin erikoisia yksityiskohtia

Hotellin rakennusta kannattaa kiertää vähän myös ulkona. Se on täynnä pieniä yksityiskohtia, niin rakenteellisia kuin maalauksellisiakin. Ja onhan koko rakennus itsessäänkin jo upean näköinen.

Heti ulko-ovella jo voi pysähtyä katsomaan seinille ja kurkkimaan ovien taakse. Pyöreän maisemateoksen portaikossa uskotaan olevan Akseli Gallen-Kallelan tekemä, sillä hän vieraili Imatralla ja on tehnyt kaupungista muitakin teoksia. Rohkeana vetona teokseen on piilotettu teksti ”Suomi” vaikka sen valmistuttua vuonna 1903 elettiin vielä Venäjän vallan alla.

Sieltä täältä seinistä löytyy myös erilailla toteutettuja eläimiä. Pöllöjen ja oravien lisäksi löysimme ainakin lepakoita ja palokärjen.

Hotellin sivuoven edessä taas vartioivat suomenpystykorvat. Sivuovi on hotellin alkuaikoina ollut tsaariperheen yksityiskäytössä, sillä ovi johtaa nykyiseen keisarinsaliin. Hevosvaunut odottivat tsaaria valmiina ulko-oven edessä koko vierailun ajan.

Akseli Gallen-Kallelan taideteos Imatran Valtionhotellin ulko-ovella.
Imatran Valtionhotellin etuoven seinästä löytyy palokärki.
Imatran Valtionhotellin sivuoven edessä olevat suomenpystykorvat.

Kun kiertelet hotellia ympäri niin yritäppäs löytää sen katolla oleva kissa 🐈‍⬛ . Sen kerrotaan jääneen sinne kun pääsiäisnoita pysähtyi lentomatkallaan lepäämään, ja unohti ottaa kissan mukaansa.

Imatran Valtionhotelli ulkoa takapuolelta katsottuna.
Imatran Valtionhotelli ulkoa ja yksi sen torneista.
Imatran Valtionhotelli ulkoa.

🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛

Hotellikierros oli kaiken kaikkiaan todella mielenkiintoinen ja oli mukava päästä näkemään rakennusta näin laajalti. Ja myös kuulemaan sen historiasta ja erilaisista tapahtumista.

Ja ihan hotellin vieressähän on liuta Imatran tärkeimpiä nähtävyyksiä. Ne kannattaa kaikki käydä katsomassa!

Imatran visiittiin kannattaa tosiaan yhdistää myös käynti Lappeenrannassa sillä siellä on kaikenlaista näkemistä aina Suomen suurimmasta hiekkalinnasta vanhaan linnoitukseen saakka. Joskus olemme seilanneet Lappeenrannasta myös Saimaan kanavaa pitkin Venäjälle Viipuriin asti mutta nuo risteilyt ovat tietenkin nyt loppuneet.

🧳 KÄYTÄMME NÄITÄ MATKOILLAMME 🧳
🗝 Me varaamme hotellihuoneet yleensä tämän varaussivuston kautta ja huoneistot täältä.
🚗 Vuokra-autot olemme varanneet aina DiscoverCarsin kautta.
🗺 Kaikenlaiset retket varaamme joko Viatorilta tai GetYourGuidelta,
riippuen kummalla on meille sopivampi retki tarjolla.
🎫 Ticketmaster on luotettava taho konsertti- ja pelilippujen ostamiseen.
📞 Puheluita ja dataa varten suosittelemme Yesimiä. Se toimii hyvin, ja on edullinen.

Jos haluat lukea lisää Imatran ja Lappeenrannan kokemuksistamme, niin voit kurkata esimerkiksi
Ne Tammelat, Merjan matkassa, Matkalla missä milloinkin, Elinan matkalaukussa, Matkalla kaikkialle tai Reissukuume -blogit.

Vaikuttajatapaamistamme isännöivät Kaikki maanosat -blogin Anu ja Pete, joten suuri kiitos heille järjestelyistä!

You Might Also Like

20 Kommenttia

  1. Hotellin yksityikohdat on kyllä upeita, etenkin tuo ikkunan lasimaalaus! En ole koskaan kai käynyt hotellin sisätiloissa, ulkona pyörittiin toissasyksynä pomon kanssa, kun oltiin työmatkalla noilla suunnilla.

    1. Oli kyllä tosiaan mielenkiintoista päästä kiertämään myös sisällä ja etenkin sellaisissakin tiloissa, joihin ei kaikki asiakkaatkaan aina pääse. Nyt vasta ymmärsin kuinka paljon historiaa tässä rakennuksessa on.

  2. Imatran Valtionhotellin rakennus on todellakin hämmästyttävän upea! Sisällä en ole koskaan käynyt, joten oli kiva päästä tämän postauksen myötä vähän kurkistelemaan sinne, ja lukea historiatietoja ja tarinoita. Hieno paikka, ja mahtava juttu että vaikuttajatapaaminen on ollut antoisa!

    1. Rakennus oli kyllä jotenkin vielä upeampi kuin olin ajatellutkaan varsinkin nyt kun kuulimme kaiken sen historian sen takana. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!

  3. Imatran Valtionhotelli on kyllä ihan mieletön! Onneksi päästiin kiertämään sitä ”vähän joka puolelta” ja kuulemaan mielenkiintoisia kertomuksia 🙂

    Kiitos vielä kivasta viikonlopusta! Toivottavasti nähdään taas pian 🙂

  4. Itsekin olen ollut useampaan kertaan ihmettelemässä Valtionhotellia ja käynyt sisälläkin kiertelemässä. Tässä oli kuitenkin suuri määrä sellaista historiatietoa, joka oli itselleni ihan vieraita. Joskus olisi hienoa päästä yöpymään siellä!

    1. Täytyy myöntää, että ilman tätä kierrosta emme olisi kyllä saaneet näin isoa tietopläjäystä rakennuksesta ja hotellista. On kyllä hieno rakennus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *